„Este un proiect populist. În lege se arată că Guvernul poate prelungi acest moratoriu cu încă trei luni. Cum poate Guvernul să extindă ceva care a fost votat de Parlament? Nu înţeleg cum să fie anulate toate controalele statului? Dacă mai avem un caz similar cu cel de „La soacra”, cine va răspunde?”, a menţionat socialistul, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

De cealaltă parte, deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi, consideră că acest este moratoriu necesar, însă are rezerve că va avea efectul aşteptat. „Autorităţile statului comit abuzuri faţă de agenţii economici. Nu o singură dată oamenii din business s-au plâns asupra sistemului. Este nevoie ca în aceste trei luni să fie implementat un sistem care ar preveni aceste abuzuri. Aici este problema. Dacă aceste abuzuri nu vor fi înlăturate pe viitor, atunci nu văd sensul acestui moratoriu”, a declarat Ghileţchi.

Precizăm că proiectul Legii privind moratoriul asupra controlului de stat, care prevede suspendarea controalelor la agenţii economici timp de trei luni, a fost aprobat în prima lectură de Parlament ieri, 25 ianuarie. Mai mult, legislatorii au abilitat Executivul să instituie moratoriu la controalele de stat fără aprobarea Parlamentului, oricând consideră de cuviinţă. Proiectul de lege este criticat de mulţi experţi care consideră că moratoriul asupra controalelor agenţilor economici are un caracter populist şi că, în aceste condiţii, nu vor putea fi controlate un şir de întreprinderi vizate recent în suspiciuni de implicare în diferite scheme.