Potrivit proiectului, preţul carburanţilor nu va mai fi stabilit de fiecare operator în parte, ci vor fi calculate cheltuielile medii din sector.

„Preţurile la produsele petroliere vor fi formate din patru componente principale: valoarea medie a cotaţiilor Platts pentru produsele petroliere principale şi a cotaţiilor Argus, cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova şi marja comercială specifică, care trebuie să includă costurile şi profitul companiilor”, a menţionat şeful Direcţiei politică tarifară şi analiză economică a ANRE, Alexandru Mija.

„Aşteptările noastre sunt ca să fie şi reduse costurile, pentru că nu o singură dată am auzit că sunt prea multe staţii PECO. Prin introducerea preţurilor de plafon, aceste lucruri devin o concurenţă normală între operatori”, a adăugat şeful agenţiei, Octavian Lungu.

De asemenea, conform proiectului, marja comercială specifică urmează să fie ajustată în proporţie de 70% la indicele preţurilor de consum în Republica Moldova şi 30% la rata oficială medie de schimb a monedei naţionale faţă de dolar.