Potrivit lui Candu, în cadrul şedinţei de astăzi au fost trecute în revistă dosarele celor nouă pretendenţi la fotoliul de guvernator.

Săptămâna viitoare, mai exact marţi şi miercuri, persoanele care s-au înscris în concurs vor fi supuse unor interviuri, iar joi sau vineri preşedintele Parlamentului va înainta plenului un singur candidat la postul de şef al băncii centrale.

„Sunt unii candidaţi la care urmează să mai revenim pentru a preciza calificările ce ţin de domeniul financiar-bancar. Până la sfârşitul săptămânii trebuie să avem informaţia care lipseşte pentru a-i accepta pe toţi nouă la etapa interviurilor. Marţi şi miercuri vor avea loc interviurile. Pentru unii candidaţi care sunt peste ocean şi nu au posibilitatea de a ajunge, vom organiza conferinţe telefonice”, a declarat Candu.

Întrebat despre afilierea politică a unor candidaţi, mai exact cu PD, preşedintele Parlamentului a spus că aceste informaţii vor fi verificate. 

Precizăm că Victor Timotin şi Valeriu Chiţan, doi candidaţi care şi-au depus CV-urile pe ultima sută de metri, au candidat anterior în cadrul alegerilor parlamentare pe listele Partidului Democrat.

Potrivit Europa Liberă, Timotin a candidat pe lista PD în cadrul alegerilor din 28 noiembrie 2010 figurând în dreptul numărului 12 în lista democraţilor. Curios este că Timotin a fost exclus din listă chiar în noaptea zilei de vineri, 19 noiembrie, cu 9 zile înainte de scrutin. Atunci, locul său a fost luat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, propulsat direct pe poziţia a doua în lista PD. Valeriu Chiţan a candidat pe listele PD-ului în cadrul aceluiaşi scrutin, el figurând pe poziţia a 37-a. Acesta nu a reuşit însă să obţină un mandat de deputat.

Victor Timotin este consultant financiar şi a activat la mai multe bănci din Rusia, iar Valeriu Chiţan este actual membru al Curţii de Conturi şi fost viceministru al Finanţelor.

În competiţia pentru fotoliul BNM s-a înscris şi Serghei Melnic, cu experienţă în consultanţă financiară în cadrul mai multor companii din Statele Unite. Un alt candidat este Sergiu Cioclea, şef al Departamentului Finanţe Corporative la una dintre cele mai mari bănci din Europa. La funcţia de guvernator BNM râvneşte şi economistul Sergiu Iachim, care s-a înscris şi în concursul precedent pentru selectarea guvernatorului BNM, însă ulterior s-a retras, invocând motive personale.

La fotoliul de şef al băncii centrale pretinde şi Gheorghe Dimitrov, cu experienţă în cadrul mai multor instituţii financiare din Italia, Polonia, Bulgaria şi Ucraina, dar şi un absolvent al Universităţii din Harvard, Vladimir Munteanu. Primii care şi-au depus dosarele sunt Vadim Brânzan, care a activat în cadrul mai multor companii din Marea Britanie şi Statele Unite, şi Roman Cernîşev - cetăţean al Moldovei şi Israelului, dealer pe piaţa valutară, vânzător de valori mobiliare şi manager de portofoliu la o bancă israeliană.