Misiunea este condusă de Ivanna Vladkova-Hollar şi se va afla la Chişinău până pe 29 februarie. Reprezentanţii FMI nu au mandatul de a negocia un program de asistenţă financiară

Scopul misiunii este de a actualiza informaţia privind evoluţiile economice recente şi de a discuta politicile promovate de autorităţi pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi perfecţionarea guvernării.

Rezultatele misiunii nu vor fi discutate de către Consiliul de Directori Executivi al FMI, iar ulterior vom afla dacă Moldova va beneficia de un nou program de finanţare din partea instituţiei internaţionale.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Lipsa de transparenţă în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI.

În septembrie 2015, FMI a retras mandatul unei misiuni de experţi de a semna un Acord de finanţare cu Republica Moldova, din cauza demisiei guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu.

Anterior mai mulţi experţi şi lideri de opinie au menţionat că demisia lui Drăguţanu, anunţată chiar în ziua când experţii FMI au venit la Chişinău, a fost un scenariu bine pregătit pentru a bloca semnarea unui acord de finanţare pentru Republica Moldova. Imediat după aceasta, ex-premierul român Victor Ponta, apropiat actualei conduceri de la Chişinău, a anunţat că România împrumută ţara noastră cu 150 de milioane de euro.

Ulterior însă preşedintele României a întors Parlamentului proiectul de lege privind acest împrumut, afirmând că Republica Moldova trebuie să se asigure mai întâi că implementează un şir de reforme şi semnează un nou program cu FMI.