În total, nouă candidaţi şi-au depus dosarele care vor fi examinate astăzi în cadrul şedinţei Comisiei pentru selectarea candidatului la şefia BNM. 

Analizând CV-urile şi scrisorile de motivaţie vreau să formulez pentru fiecare dintre candidaţi câte o întrebare publică. Deci:

Roman Cernîşev (cetăţean al Moldovei şi Israelului, care a fost dealer pe piaţa valutară, vânzător de valori mobiliare şi manager de portofoliu la o bancă israeliană): Cum credeţi, care ar fi şansele să deveniţi într-o bună zi guvernator al Băncii Centrale din Israel? După plecarea lui Stanley Fischer au apărut oportunităţi pentru multă lume.

Vadim Brînzan (care a activat în cadrul mai multor companii din Marea Britanie şi Statele Unite): Sectorul financiar preferă, din păcate, zone off-shore. Cum priviţi acest proces şi dacă aveţi sugestii de de-offshore-izare (a proprietarilor şi tranzacţiilor) atât aici, în Republica Moldova, cât şi la nivel internaţional?

Sergiu Cioclea (şef al Departamentului Finanţe Corporative la una dintre cele mai mari bănci din Europa): Din experienţa în această regiune, cum vi se par „tranzit”-urile de mijloace financiare, cu miliardele, dintr-o jurisdicţie în altele, preferabil în anumite paradisuri fiscale, şi dacă vedeţi posibilităţi de recuperare ale acestor fonduri stoarse anterior?

Serghei Melnik (cu experienţă în consultanţă financiară în cadrul mai multor companii din Statele Unite): Ce credeţi despre piaţa de capital din Republica Moldova şi care ar fi perspectivele acestui sector, dar şi a CNPF ca regulator al sectorului financiar non-bancar?

Valeriu Chiţan (actualul membru al Curţii de Conturi Valeriu Chiţan care, anterior, a fost viceministru al Finanţelor): Unde vedeţi că-i „locul” celor 14,2 miliarde de lei, oferite de BNM băncilor comerciale cu garanţia Guvernului în 2014-2015: în datorie publică sau, totuşi, în „cerinţele BNM faţă de băncile comerciale” în procedură de lichidare?

Victor Timotin (care a activat la mai multe bănci din Rusia): Redobândirea independenţei instituţionale a BNM poate fi realizată fără o susţinere şi dialog cu partenerii externi, în condiţiile politice interne din Republica Moldova?

Gheorghe Dimitrov (cu experienţă în cadrul mai multor instituţii financiare din Italia, Polonia, Bulgaria şi Ucraina): Băncile comerciale clasice tot mai mult simt concurenţă din partea altor sectoare, care vin cu produse capabile să substituie băncile tradiţionale. Cum vedeţi evoluţia şi competiţia din sectorul bancar în Republica Moldova, poate un număr optim de concurenţi în piaţa internă? (dacă e loc de „optim” în condiţii de competiţie).

Sergiu Iachim (economistul care s-a înscris şi în concursul precedent pentru selectarea guvernatorului BNM, însă ulterior s-a retras, invocând motive personale): Vedeţi perspective pentru bănci comerciale specializate în Republica Moldova, de exemplu specializate strict pe creditarea anumitor sectoare ale economiei? Sau universalitatea este modelul de business bancar şi pentru viitor?

Vladimir Munteanu (absolvent al Universităţii din Harvard): Cum credeţi, dominaţia unui grup relativ mic (ca număr) de bănci în sectorul bancar este dovada lipsei de concurenţă şi „monopolizare concertată” a sectorului bancar (cu transparenţă nesigură a acţionarilor la etapa iniţială) sau sunt tradiţii şi bune practici şi eficienţa este determinantă în această stare de lucruri în Republica Moldova?

Şi o întrebare pentru toţi: instrumentele monetare aplicate de BNM corelează adecvat cu ţintirea inflaţiei (în lei), ca strategie de politică monetară, în condiţiile unei dolarizări/eurorizări pronunţate a tranzacţiilor comerciale interne, unei economii tenebre de peste 35 la sută, statistică oficială parţial eronată, etc.?

Chiar dacă nu avem drept la vot (cei peste 3 milioane de cetăţeni), vreau să aflu cui i-aş fi dat eu votul meu.

Şansele fiecărui candidat sunt în mâinile ridicate ale celor peste 51 de aleşi.

Cine-i convinge?

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.