Potrivit Codului Fiscal, pentru persoanele fizice, impozitul pe venit se determină în mărime de 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 29 640 lei şi de 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte 29 640 lei. 

Sunt obligate să-şi declare veniturile şi persoanele fizice care nu au primit salariu, dar au obţinut venituri de la vânzarea proprietăţii (case, apartamente, maşini etc.) sau darea în chirie a terenurilor agricole, care depăşesc suma scutirii personale de 10 128 lei. 

De asemenea, dacă contribuabilul intenţionează să-şi schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară, el este obligat să prezinte declaraţia cu privire la impozitul pe venit pentru întreaga perioadă a anului cât a fost rezident.

Au obligaţia să-şi declare veniturile şi cetăţenii străini sau apatrizi care se află pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 183 de zile, în orice perioadă de 12 luni. 

Moldovenii care îşi declară veniturile au dreptul, după caz, la scutirea personală, în sumă de 10128 lei pe an, scutire majorată, în sumă de 15 060 lei, scutire suplimentară, în sumă de 10 128 lei pe an, în cazul în care soţul (soţia) nu beneficiază de scutire personală, scutire în sumă de 2256 lei pe an pentru fiecare persoană întreţinută sau o scutire în mărime de 10128 lei pentru fiecare persoană întreţinută, invalid din copilărie. 

Declaraţia cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă de către contribuabili în format electronic, prin intermediul serviciului „Declaraţie electronică”, pe suport de hârtie, forma CET08, prin intermediul oficiului poştal, expediind formularul CET08 printr-o scrisoare recomandată.
 
Formularul CET08 poate fi descărcat aici sau solicitat de la organul fiscal.