„Ideea introducerii unui moratoriu la controale pentru următoarele şase luni nu este una foarte reuşită şi poartă mai mult un caracter populist. Mai cu seamă, când constatăm în ţara noastră o cotă uriaşă a economiei tenebre. Ce înseamnă moratoriu la controale pentru şase luni? Nu pot fi controlate în continuare Moldtelecom, Moldovagaz, Metalferos, Calea Ferată, Tutun CTC, Aeroportul, toate întreprinderile vizate recent în suspiciuni de implicare în diferite scheme. Nici Caravita nu poate fi controlată. Mai sunt zeci de sate, unde se creşte producţia agricolă, care se comercializează fără evidenţă şi unde demult-demult nu au fost controale. Prin astfel de moratoriu noi legiferăm şi perpetuăm economia tenebră”, a mai adăugat reprezentantul agricultorilor.

Mai mult, Alexandru Slusari menţionează că autorităţile trebuie să întreprindă alte acţiuni mult mai benefice pentru agenţii economici.

„Eu propun altă decizie, care nu o dată a fost vociferată în cadrul dialogului între patronate, sindicate şi guvern. Să fie introdus moratoriu la controale pentru o perioadă de minim doi ani, care vizează toţi agenţii economici, care au fost controlaţi cel puţin o dată în ultimii trei ani, precum şi întreprinderile nou-create. Totodată, este necesar cât mai rapid de desfiinţat Poliţia Economică, principalul organ de racket al agenţilor economici, care dublează funcţiile Inspectoratului Fiscal şi ale Departamentul Vamal”, a precizat Slusari.

Amintim că în cadrul şedinţei guvernului din 27 ianuarie, premierul a anunţat că va fi introdus un moratoriu la controalele de orice tip asupra agenţilor economici, din partea FISC-ului, a Serviciului Vamal şi a Poliţiei Economice. Tot atunci, acesta a anunţat că şefii instituţiilor vizate vor fi suspendaţi, însă la scurt timp şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, şi director general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, şi-au dat demisia.