Guvernul rus intenţionează să relanseze procesul de privatizare pentru a acoperi un deficit bugetar provocat de scăderea preţului petrolului şi sancţiunile internaţionale impuse Moscovei din cauza rolului său în criza din Ucraina. Statul rus deţine 75% din acţiunile Bashneft şi potrivit unor surse guvernamentale analizează în prezent dacă să vândă un pachet majoritar de pese 50% acţiuni sau să limiteze vânzarea la un pachet mai modest de 25% care să fie listat pe bursă.

„Nu am făcut încă o propunere oficială Guvernului pentru că nu au fost stabilite condiţiile de privatizare. Suntem gata să participăm şi suntem interesaţi să preluăm un pachet majoritar de acţiuni”, a spus Vaghit Alekperov, adăugând că tranzacţia se va putea derula numai prin plata în numerar, fără a utiliza acţiuni Lukoil.

În schimb, preşedintele Republicii Başkortostan, Rustem Hamitov, a precizat că aceasta nu îşi va vinde acţiunile pe care le deţine la compania petrolieră Bashneft. „În ultimele două săptămâni am fost întrebat despre o posibilă vânzare a Bashneft. În ceea ce priveşte pachetul nostru de 25% plus o acţiune, poziţia noastră este să nu vindem”, a precizat Rustem Hamitov.

Înfiinţată în anul 1932, Bashneft operează în peste 20 de regiuni din Rusia şi străinătate. Agenţia de gestionare a proprietăţii statului din Rusia deţine 50,08% din acţiunile Bashneft iar Guvernul Republicii Başkortostan are o participaţie de 25% plus o acţiune. Potrivit rezultatelor preliminare pe 2015, Bashneft a avut o producţie de 19,92 milioane tone de petrol, ceea ce o plasează pe locul şase în topul companiilor petroliere ruseşti.