Până atunci însă, Guvernul de la Chişinău trebuie să îndeplinească paşi concreţi pe calea reformelor, în special supravegherea bancară, independenţa justiţiei, dar şi să negocieze un nou program de finanţare cu FMI, a accentuat liderul de la Cotroceni. 

„Este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova în privinţa finanţelor, este vorba de un împrumut şi un ajutor nerambursabil, trebuie să vină în situaţia în care şi noi constatăm progrese în ceea ce priveşte abordarea publică din RM. Am discutat aceste lucruri şi suntem pe aceeaşi lungime de undă. Aşteptăm primii paşi foarte concreţi pe calea reformei. După care, fără îndoială, vom putea să purcedem la acordarea primei tranşe. Este vorba de condiţii care ţin de bună guvernanţă bancară, independenţa justiţiei, aprobarea unui program cu FMI. Nu ştim dacă acest proces durează o lună sau şase luni. De aceea am decis să acordăm Moldovei un ajutor umanitar, un grant nerambursabil, pentru a veni în sprijinul oamenilor de acolo. Până la urmă cei care au nevoie de ajutor urgent sunt cetăţenii cu situaţii complicate. În acest sens este gândit ajutorul umanitar care vine să suplinească anumite măsuri până când se ajunge la un acord pentru împrumutul rambursabil”, a declarat preşedintele României.

„Puteţi să contaţi pe noi, suntem aproape, suntem hotărâţi să vă sprijinim în drumul pe care Republica Moldova l-a început de câţiva ani - drumul european", a adăugat preşedintele României. Liderul de la Bucureşti a subliniat că este nevoie de mult mai multe proiecte economice desfăşurate între România şi Republica Moldova, dând exemplul gazoductului Iaşi-Ungheni.

La rândul său, Nicolae Timofti a ţinut să-i mulţumească lui Klaus Iohannis pentru ajutorul acordat ţării noastre.

„Criza politică de la Chişinău şi problemele instituţionale nu au afectat dialogul politic şi economic între cele două maluri ale Prutului. Am sentimentul că greutăţile prin care trece RM ne-au apropiat şi mai mult. Perspectivele de colaborare devin şi mai evidente. Sprijinul valoros pe care România ni-l oferă este de necontestat. Succesele pe care le-am raportat pe parcursul proeuropean se datorează şi autorităţilor de la Bucureşti. (...) Greşelile guvernării, în special în ceea ce ţine dispariţia unei sume considerabile din Banca Naţională, ne vorbeşte despre faptul că sunt multe nereguli în sistemul financiar-bancar. În urma consultărilor cu FMI, ţările UE, cu sprijinul partenerilor, noi vom găsi căile die ieşire din situaţia nu uşoară. Sunt sigur că nu avem altă de dezvoltare pentru RM decât cea de integrare europeană”, a menţionat şeful statului.

Vizita preşedintelui Timofti în România va reprezenta ultima sa deplasare peste hotare în această funcţie. „Mă bucur că domnul Timofti a decis să viziteze România cu puţin timp înainte de încheierea mandatului său, că promovează ideea unei colaborări intense între ţările noastre. Apreciez această vizită şi mai mult în contextul în care ea vine într-o perioadă foarte complicată pentru Moldova”, a mai spus preşedintele României.

„Sunt mândru că prima vizită ca preşedinte am făcut-o în România, iar acum şi ultima vizită în cariera mea de preşedinte tot o fac la Bucureşti. Mă atrage foarte mult România. Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun în numele prosperităţii noastre”, a conchis preşedintele Timofti.

Şeful statului se va întâlni miercuri şi cu premierul român Dacian Cioloş şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.