În 2015, volumul exporturilor în expresie cantitativă a fost mai mare, însă în expresie valorică acestea au scăzut cu 2,3%, ceea ce înseamnă că am exportat mai mult la un preţ mai mic, se arată într-o analiză a Institutului pentru Politici şi Reforme Europene 

Analiza arătă că în continuare o parte din mărfurile scutite de taxe rămân a fi neeligibile pe piaţa UE, cum ar fi produsele de origine animalieră.

Deşi Moldova şi-a luat angajamentul de a-şi alinia legislaţia sanitară şi fitosanitară la cea a UE, progresul la acest capitol este însă unul modest, spun experţii

Cifrele arată că pentru unele produse a fost depăşită cota stabilită de 2,5 ori, iar altele au rămas fără nici un lot exportat.

Printre cele mai valorificate cote, sunt cele pentru grâu, unde plafonul orientativ de export era de 75 de mii de tone, dar au fost exportate peste 178 de mii de tone.

Cotele pentru cereale prelucrate au fost depăşite de două ori, mai exact, în loc de 2500 de tone, au fost exportate circa 5200 de tone. 

În cazul orzului şi porumbului, cota a fost depăşită cu 11% - 78,2 mii de tone în loc de 70 de mii de tone - şi, respectiv, 25% - 162,6 mii de tone în loc de 130 de mii de tone.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.