Moldova a înregistrat în 2015 un scor ITB de 59 din 100, rămânând neschimbat faţă de nivelul din 2012, ceea ce indică faptul că Guvernul Republicii Moldova oferă publicului informaţie bugetară limitată, spun experţii.

Acest scor plasează ţara noastră pe locul 27 din 100, având acelaşi scor ca şi Argentina şi Indonezia, fiind însă devansată de Uganda şi Polonia.

Cel mai bun scor a fost înregistrat de Noua Zeelandă, cu 88 de puncte, urmată de Suedia şi Africa de Sud cu 87 şi, respectiv, 86 de puncte. România se află în topul primelor 10 ţări din lume, faţă de locul 49 în 2012.

„O mare cauză a stagnării transparenţei bugetare în Moldova este instabilitatea politică din ultimii ani, care a destabilizat puternic procesul bugetar. În plus, nepublicarea a două din cele mai importante documente bugetare, comprehensivitatea limitată a documentelor bugetare şi supravegherea slabă a instituţiilor relevante, au fost şi ei factori care au afectat substanţial scorul”, comentează Expert-Grup.

Nivelul de participare a cetăţenilor în procesul bugetar a înregistrat un scor de 20 din 100 de posibile. Asta înseamnă că guvernul nu reuşeşte să implice cetăţenii în procesul de elaborare a bugetului, iar situaţia s-a înrăutăţit faţă de 2012, când scorul a atins 27 de puncte.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.