Aurul s-a apreciat puternic, cu 3,6%, pe bursa de la Londra, până la o cotaţie de 1.237 dolari/uncia, prag nemaiatins din februarie 2015. Aprecierea metalului preţios are loc în contextul în care principalele pieţe de acţiuni ale lumii au raportat scăderi şi de 5%.

O uncie este echivalentă cu 31,1 grame. Metalul preţios, considerat un activ de refugiu în perioade de corecţii negative ale burselor de acţiuni, are cea mai bună performanţă lunară din ultimul an, susţinută şi de aşteptările investitorilor că banca centrală a SUA - Federal Reserve - va întârzia creşterea dobânzii de referinţă. Faţă de începutul anului, avansul aurului urcă la aproape 17%, în contextul în care pieţele de acţiuni au pierderi de circa 20%.

Avansul din acest an al aurului are loc după ce în 2015 metalul preţios s-a depreciat cu 12% în dolari.

Anul trecut, băncile centrale ale lumii au cumpărat 588 de tone de aur, potrivit celor mai recente raportări ale World Gold Council. Raportat la 2014, cererea din partea băncilor centrale a urcat cu circa 0,5%. Cererea de aur pentru investiţii (ETF-uri cu activ suport metalul preţios) a fost de 878 tone, în creştere cu 8% faţă de anul precedent.

„Cererea pentru aur fizic va continua să fie alimentată de către achiziţiile semnificative făcute de băncile centrale, de achiziţiile de bijuterii, monede şi lingouri făcute de gospodării, în special de cele din India şi China. Dacă ne uităm la începutul acestui an, atracţia pentru aur ca investiţie este mai puternică ca oricând. În timp ce bursele de acţiuni sunt afectate de turbulenţe, aurul a performat în acest an”, spune Alistair Hewitt, şeful departamentului de market intelligence din cadrul World Gold Council, în raportul privind cererea de aur în 2015.

Deşi a avut un început bun de an, aurul este departe de maximele de 1.900 de dolari/uncia atinse în 2011. Spre comparaţie, în 2011 gramul de aur era cotat la peste 185 de lei.

În anii trecuţi, ratele scăzute ale dobânzii alături de stimulii financiari pompaţi de Fed în pieţele financiare au alimentat o apreciere puternică a aurului până aproape de 1.900 de dolari uncia în septembrie 2011. Relaxarea monetară a avut drept scop sprijinirea pieţelor financiare din cea mai mare economie a lumii, aflată în recuperare după criza creditelor. Această politică a dus la deprecierea dolarului, iar aurul a fost cumpărat ca modalitate de protecţie, având în vedere că o materie primă cu o ofertă limitată nu se poate deprecia în aceeaşi măsură ca valuta americană. Aurul şi dolarul american tind să aibă evoluţii inverse.