„Prin noile accize, guvernul a planificat o diminuare în termeni reali a accizelor pentru ţigări, astfel diminuând veniturile la buget din această sursă faţă de anul precedent, şi nu a ţinut cont de obligaţiile Republicii Moldova de a atinge ţinta de 90 de euro pentru 1000 de ţigarete până în 2025”, afirmă expertul economic Dumitru Budianschi.

În 2015, accizele la ţigările cu filtru au fost de 200 de lei per 1000 ţigarete şi 18% la valoarea acestora, iar pentru cele fără filtru - 50 de lei per 1000 de ţigarete. În conformitate cu propunerea pentru 2016, au fost propuse pentru cele cu filtru 220 de lei pe partea fixă şi respectiv 17% pe valoare, iar pentru cele fără filtru - 60 de lei per 1000 de bucăţi.

„În primul rând, se observă că autorităţile consideră în continuare că ţigările fără filtru sunt un produs de primă necesitate şi prin urmare, trebuie să menţină preţuri accesibile. Este evident că acest lucru contravine politicilor de combatere a fumatului, prin diminuarea accesului prin preţ la acestea”, a comentat Budianschi.

În timp ce pentru alte accize se aplică majorarea cu rata inflaţiei de 10,5%, pentru ţigări se prevede o creştere cu mult mai mică, atenţionează expertul. 

De exemplu, pentru un pachet de ţigări cu filtru la preţul de 10 lei creşterea accizelor pentru 2016 va constitui doar 5.2%, iar pentru un pachet cu preţul de 20 lei, doar de 2.6%. La fel şi pentru ţigările fără filtru la care creşterea accizelor este doar de 10%, sub inflaţia prognozată.

Nivelul propus de accize pentru ţigări nu poate fi justificat nici prin situaţia din Ucraina şi Romania, a adăugat economistul.

„Ucraina si Romania nu fac diferenţă în accizarea ţigaretelor cu filtru şi fără filtru, adică se aplică aceleaşi reguli. În Ucraina, valoarea totală minimă a accizelor pentru 2016 la ţigarete este de aproximativ 15.2 euro pe 1000 de bucăţi, în România, peste 90 de euro, în timp ce în Moldova se planifică doar 11 euro per 1000 de ţigarete cu filtru şi 2.6 euro pentru cele fără filtru. Diferenţa de preţ la ţigări între Ucraina şi Moldova sub 15% practic nu crează motivaţie pentru contrabandă. Astfel, este evident că stabilirea nivelului pentru accize la ţigări nu poate fi justificată prin argumente de sporire a contrabandei”, a mai spus Dumitru Budianschi.