Creditorii instituţiei au iniţiat deja mai multe proceduri pentru a recupera banii dispăruţi în Republica Moldova. În acest sens au contractat şi baroul de avocaţi „Efrim, Roşca şi Asociaţii”, pentru servicii juridice pe teritoriul Moldovei.

Şi alte instituţii financiare din Rusia au iniţiat diverse proceduri pentru recuperarea mijloacelor financiare care ar fi dispărut de la cele trei bănci din Moldova. De exemplu anul trecut mai multe echipe de avocaţi şi experţi au vizitat Moldova pentru a se documenta şi pentru a investiga situaţia creată şi pentru a identifica soluţiile pentru recuperarea banilor.

Metrobank figurează şi în raportul Kroll, dar şi în raportul parlamentar privind ancheta pe cazul dispariţiei miliardului. Potrivit investigaţiilor, cele trei bănci au dat în mod repetat bilanţuri eronate, folosind metoda „depunerilor peste noapte” – depuneri fără dobândă ale băncilor ruseşti Interprombank, Gazprombank, Alef Bank şi Metrobank – pentru a masca lipsa de capital în timp ce continuau să dea credite neperformante.

O cifră a posibilului prejudiciu este oferită de compania de audit Grant Thornton, controlată de fostul vicepremier Stephane Bride, care în raportul de audit pentru anul 2015 la Unibank constată o serie de încălcări a normelor prudenţiale de către administraţia băncii moldoveneşti.

Astfel auditorii Grant Thornton au depistat la Unibank un depozit de 249,86 milioane de lei primit de la Metrobank din Rusia şi un împrumut de 157,16 milioane de lei de la Gazprombank.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.