Sergiu Călugăreanu este tată a doi copii mici şi spune că scumpirea curentului i-a cauzat probleme majore. Dacă luna trecută a scos din buzunar 450 de lei pentru a achita lumina, acum suma aproape că s-a dublat ajungând la 870 de lei.

Într-o situaţie similară se află şi familia Victoriei Abramia. Femeia este casnică şi creşte doi copii de doi şi respectiv, patru ani. În condiţiile în care doar soţul munceşte, reuşesc cu greu să facă faţă cheltuielilor.

Cei mai afectaţi de majorarea tarifelor la curent sunt însă, pensionarii, care se plâng că vor ajunge să stea cu mâna întinsă. Tamara Clabanscaia în vârstă de 79 de ani spune că are mare noroc de copiii care o ajută, pentru că altfel, ar îndura foame.

„Tot timpul am avut de achitat de la 112 până la 141, dar acum şi eu m-am mirat când am văzut că îi tocmai 172 de lei. Am rămas cu vreo 18 lei din toată pensia. La mine pensia este de 1246. Mă duc să plătesc la stat toţi banii ăştia şi aştept să-mi aducă copiii ceva de mâncare, pentru că altă ieşire nu am. Asta-i foarte mult. Pentru mine şi cinci lei îi mult când se măreşte ceva”, a declarat Tamara Clabanscaia.

Amintim că decizia de scumpire a curentului a fost luată după ce membrii consiliului de administraţie al ANRE au hotărât pe 18 iulie 2015 majorarea tarifelor cu 15-40 la sută, iar drept motiv au invocat devalorizarea monedei naţionale. Ulterior, agenţia a suspendat decizia pentru 60 de zile, timp în care furnizorii de energie electrică erau obligaţi să organizeze un audit, care să stabilească dacă majorarea tarifelor este justificată.

Pe 8 noiembrie ANRE a anunţat că preţul energiei electrice va fi majorat cu 35 la sută. Precizăm că, în acea perioadă, în presă au apărut date cu privire la preţul exagerat la curent. Unii experţi economici au comentat că o firmă din stânga Nistrului, care intermediază procesul de livrare a energiei, ar jefui consumatorii de milioane de lei în fiecare lună.

Expertul economic Sergiu Tofilat a declarat că furnizorul din stânga Nistrului, compania „Energokapital”, ar cumpăra curentul de la producător la un preţ de 1,8 cenţi, pe care l-ar vinde ulterior consumatorilor cu 6,8 cenţi. Şi ex-premierul, Valeriu Streleţ, a declarat anterior că facturile la energia electrică sunt umflate, iar consumatorii ar plăti cu 50 la sută mai mult pentru curent.