În varianta aprobată de Guvern, se propune ca vârsta de pensionare să fie majorată până la 62 de ani pentru femei şi până la 65 de ani pentru bărbaţi. Creşterea urmează să fie graduală, cu şase luni anual începând de la 1 ianuarie 2017, timp de zece ani.

Totodată, în cadrul examinării în Parlament, deputatul neafiliat Petru Ştirbate a înaintat un amendament prin care propune ca vârsta de pensionare să fie stabilită la acelaşi nivel pentru bărbaţi şi femei – 63 de ani.

„S-au analizat mai multe variante cu privire la majorarea vârstei de pensionare. Toate rapoartele diferitor parteneri sociali ne recomandă cel puţin două variante: 62 de ani pentru femei şi  65 de ani pentru bărbaţi sau egalarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 63 de ani. Ca argumente sunt invocate inclusiv speranţa de viaţă a femeilor care este mai mare, dar şi anumite aspecte de egalitate. La moment pensia femeilor este 70% din pensia unui bărbat. Propunerea ca vârsta de pensionare să fie majorată la 63 de ani poate fi analizată şi propusă pentru lectura a doua”, a menţionat ministrul Muncii, Stela Grigoraş.

Şi asta în pofida criticilor din partea mai multor experţi economici care spun că o bună parte din populaţia Republicii Moldova nu va reuşi să ajungă la vârsta de pensionare din cauza speranţei de viaţă tot mai mici. În prezent, vârsta de pensionare pentru bărbaţi constituie 62 de ani, iar pentru femei – 57 de ani.

Autorităţile justifică majorarea vârstei de pensionare prin faptul că rata îmbătrânirii demografice a crescut de la 13,6 la sută în 2005, până la 16,2 la sută. Totodată, potrivit previziunilor, până în 2035, ponderea moldovenilor cu vârsta mai mare de 60 de ani va constitui 25 la sută din populaţie.

De asemenea, se propune majorarea stagiului necesar de cotizare - pentru femei de la 30 de ani până la 33 de ani, iar pentru bărbaţi de la 33 de ani până la 36 de ani. 

Totodată, persoanele care au contribuit în sistemul de pensionare şi au stagiul necesar pot solicita stabilirea pensiei anticipate pentru limita de vârstă cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Proiectul prevede o nouă formulă de calcul a pensiei, care va face posibilă crearea unui nou serviciu (calculatorul online) ce va oferi cetăţenilor oportunitatea să-şi calculeze viitoarea pensie. Mărimea pensiei va depinde de contribuţiile achitate. Noul sistem va face ca venitul obţinut după 1999 să corespundă cu venitul care este la moment.

Alte modificări ţin de anularea actualelor condiţii speciale de stabilire a pensiilor pentru unele categorii de cetăţeni (deputaţi, funcţionari publici, judecători, procurori, autorităţi locale), dar şi de unificarea modului de calculare a pensiilor pentru persoane fizice proprietari şi arendaşi de terenuri agricole şi angajaţi ai structurilor de forţă (Ministerul Apărării, MAI, SIS, CNA). 

Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament în lectura a doua.