Proiectul privind rectificarea bugetului de stat pentru 2016 a fost discutat astăzi de către deputaţi, acesta urmând să fie supus votului spre sfârşitul şedinţei.

Ministerul Finanţelor propune majorări cu 328,5 de milioane de lei atât la partea de venituri, cât şi la partea de cheltuieli, fără a modifica deficitul bugetar. 

Astfel, veniturile vor constitui 29 de miliarde 641 de milioane 603 mii de lei, faţă de 29 de miliarde 313 milioane 72 de mii de lei cât au fost până acum. Indicatorul cheltuielilor, la rândul său, a fost modificat de la 33 de miliarde 495 de milioane 872 de mii de lei, la 33 de miliarde 824 de milioane 403 de mii de lei.

Unii deputaţi s-au arătat nemulţumiţi că au primit proiectul în grabă şi nu au avut timp să-l studieze.

„Cu două minute în urmă a fost distribuit proiectul redactat. Spuneţi, cum este posibil ca deputaţii să facă cunoştinţă anticipat şi să se poată expune? Vă daţi seama, domnule ministru, se aprobă proiecte importate. De ce vă bateţi joc de ţară?”, s-a adresat ministrului Finanţelor liberal-democratul Tudor Deliu.

„Publicul a putut să facă cunoştinţă cu proiectul, el a fost pe pagina ministerului”, a fost explicaţia ministrului Octavian Armaşu.

„Proiectul redactat este produsul final al comisiei, a fost o procedura internă. Noi înţelegem că este un proiect urgent şi de aceea am pregătit proiectul”, a spus preşedintele Comisiei economice, Ştefan Creangă.

Rectificările la bugetul de stat pentru 2016 se datorează tendinţelor de restabilire a comerţului exterior, manifestate în semestrul doi al anului curent, care au avut un efect pozitiv asupra încasărilor la bugetul de stat şi în special a celor administrate de către Serviciul Vamal.

Astfel, se estimează că acestea vor creşte cu circa 330 de milioane de lei din încasările TVA - cu circa 173 de milioane de lei; din taxele asupra comerţului exterior şi operaţiunilor externe - cu circa 157 de milioane de lei.