Potrivit raportului realizat de Expert-Grup, în 2017, PIB-ul ar putea creşte cu 5,5 la sută, producţia agricolă cu 5%, iar industria cu şase la sută. Totodată, exporturile se vor majora cu aproximativ 7%, dar acest lucru nu va fi suficient pentru redresarea situaţiei economice. Transferurile băneşti nu vor avea parte de creştere anul viitor. Asta în condiţiile în care în 2016 s-au redus cu aproape cinci la sută. Experţii susţin că uşoara creştere economică va fi una necalitativă.

Raportul mai arată că impozitele vor înregistra o creştere de peste trei la sută, după ce în 2016 s-au majorat cu 0,8%. Totodată, salariile ar putea fi mai mari cu 4,8 la sută, iar preţurile cu 4,5%. Solicitat de Jurnal TV, fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa a declarat că prognozele pentru 2017 nu sunt deloc optimiste.

O misiune a FMI este aşteptată în Moldova în luna februarie a anului viitor, pentru o primă evaluare a condiţiilor care trebuie îndeplinite de autorităţi, potrivit memorandumului încheiat în data de 8 noiembrie. Veaceslav Negruţa spune că actualul Guvern nu va reuşi să îşi facă tema pentru acasă, întrucât nu este credibil.

Reprezentanţii Guvernului au declarat că vor oferi comentarii în acest caz doar în baza unei solicitări oficiale, dar până la această oră nu au expediat niciun răspuns.