„Implementarea Acordului de Liber Schimb şi dezvoltarea infrastructurii nu sunt suficiente pentru apariţia unor beneficii reale în economie şi mediul de afaceri. Am menţionat că o activitate transparentă a instituţiilor şi combaterea corupţiei sunt esenţiale pentru ca o guvernare să se bucure de încrederea cetăţenilor”, a afirmat reprezentantul Delegaţia UE în Moldova, Urszula Pallasz.

Antreprenorii prezenţi la forum au menţionat că reformele nu mai pot fi mimate, mai ales în ceea ce priveşte implementarea Acordului de Asociere, şi că succesul oamenilor de afaceri depinde de relaţia dintre Chişinău şi comunitatea europeană.

„Marea majoritate a fermierilor din Moldova nu au acces la piaţa Uniunii Europene şi degrabă lucrul acesta nu cred că va fi acces liber, dacă nu vor derula cu adevărat reforme şi le vom mima în continuare aşa cum am făcut până acum. Cred că acest lucru este cauzat de incompetenţa celor care se ocupă de implementarea Acordului de Asociere”, a spus directorul Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco.

„Reformele trebuie să fie realizate. Trebuie să trecem de la declaraţii la elaborarea propriu zisă a actelor normative legislative la implementarea acestora. Acţiunile făcute astăzi de Uniunea Europeană demonstrează că ei sunt consecutivi în acest domeniu şi businessul mic va avea de câştigat la asemenea relaţii”, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Leonid Cerescu
 
În cadrul forumului, a fost lansat oficial şi portalul EU4Business, de unde oamenii de afaceri din Moldova se vor putea informa despre oportunităţile de accesare a fondurilor europene.

Antreprenorii spun că, în ultimii ani, Uniunea Europeană a acordat fonduri consistente ţării noastre, dar procedura de accesare este complicată de către responsabili din Republica Moldova.

Forumul de Afaceri, organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Moldova, a ajuns la cea de-a treia ediţie.