„Proiectul bugetului pentru 2017 se bazează pe o estimare a creşterii economice de 3 la sută, a exporturilor – de 10 la sută, a importurilor - de 9 la sută. Totodată, bugetul se bazează pe prevederile acordurilor de finanţare semnate cu partenerii de dezvoltare”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Veniturile vor fi mai mari cu 10,8 la sută faţă de cele din bugetul pentru acest an, iar cheltuielile – cu 9,4 la sută.

Guvernul speră să facă faţă găurii din buget în urma privatizărilor şi împrumuturilor externe. Din suma totală a veniturilor externe, 2,9 miliarde de lei vor constitui granturile, iar 7,8 miliarde de lei - împrumuturile. Banii vor fi oferiţi pentru reformarea justiţiei şi sănătăţii, sistemului energetic şi cel educaţional, agriculturii şi sistemului de ajutoare sociale.

Pentru 2017, creditorul principal al Guvernului Republicii Moldova va fi Banca Mondială, prin intermediul Agenţiei Internaţionale de Dezvoltare (AID), care va acorda împrumuturi în valoare de 1,7 miliarde de lei. Urmează, Banca Europeană de Investiţii – 1,2 miliarde de lei, Guvernul României – 1,1 miliarde de lei, Comisia Europeană – 924 de milioane de lei, FMI – 542 de milioane de lei.

Moldova va intra în noul an cu o datorie de stat de 53,9 miliarde de lei, dintre care datoria de stat externă - 60,1% şi datoria de stat internă - 39,9%, înregistrând o majorare de 20,4 miliarde de lei faţă de începutul acestui an. Ponderea datoriei de stat în PIB la sfârşitul lui 2016 va constitui 40,6%, sau cu 13,2 puncte procentuale mai mult decât în 2015.

Datoria de stat internă se va majora cu 14,2 miliarde de lei, în special din cauza transformării miliardelor furate din sistemul bancar în povară pentru cetăţeni. Astfel, peste 700 de milioane de lei vor fi cheltuite anul viitor pentru acoperirea acestei datorii. Ministrul Finanţelor afirmă că banii vor fi luaţi din vânzarea activelor celor trei bănci falimentate, precum şi din sechestrarea activelor.

Proiectul Bugetului de stat pentru 2017 urmează să fie discutat şi votat de Parlament. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.