„Veniturile fiscale ale Bugetului Public Naţional în 2016 vor fi de doar 1.456 milioane de dolari americani, cu un miliard de dolari mai puţin comparativ cu anii 2013-2014 care au precedat jaful bancar”, a explicat fostul deputat.

„Impactul negativ al jafului bancar asupra BPN este de 3 ori mai mare decât criza mondială din 2008-2009, care afectase grav economia şi bugetul ţării în acea perioadă şi a dus la schimbarea guvernării. Această scădere dramatică se datorează în special reducerii volumului de remitenţe, care au scăzut în ultimii doi ani cu un miliard de dolari, faţă de perioada similară care a precedat jaful bancar, reducerea salariilor din economie recalculată în dolari, de la 2,15 miliarde de dolari în 2014 la 1,75 miliarde în 2016”, a adăugat Veaceslav Ioniţă.

Mai mult, Veaceslav Ioniţă spune că pierderile în urma fraudei bancare s-au manifestat prin pierderi de venituri bugetare, exod de capital din ţară, dar şi reducerea veniturilor salariale ale populaţiei. 

„În consecinţă, importurile anuale de bunuri s-au redus cu 1,5 miliarde dolari, de la 5,3 miliarde până la 3,8 miliarde. Deci, efectul cumulativ al jafului unui miliard de dolari din sistemul bancar este de un miliard de dolari manifestate prin: pierderi de venituri bugetare, exod de capital din ţară, reducerea veniturilor salariale ale populaţiei, scăderea remitenţelor şi mulţi aţi factori, care încă urmează a fi investigaţi. În consecinţă, Moldova s-a transformat într-o ţară bananieră, unde bugetul este dependent de suportul extern”, mai spune Veaceslav Ioniţă.