"Am primit o scrisoare în care colegul meu grec confirmă angajamentul faţă de precedentele acorduri", a adăugat ministrul olandez de finanţe, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogruplui care îi reuneşte pe cei 19 miniştri de finanţe din zona euro.

Responsabilii zonei euro vor decide oficial, în cursul unei reuniuni programate în ianuarie, dacă vor aplica măsurile de reducere "pe termen scurt" a datoriei Greciei, adoptate la începutul lunii decembrie, a făcut cunoscut o sursă din Eurogrupului. Germania s-ar putea opune, a adăugat sursa.

La 14 decembrie, zona euro a suspendat, la cererea Germaniei, măsurile de reducere a datoriei Greciei care au fost acordate Atenei la 5 decembrie în schimbul aplicării de reforme.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat atunci că o sumă de 617 milioane de euro va fi acordată unui număr de 1,6 milioane de pensionari sub forma unui supliment special de pensie iar anumite insule din estul Mării Egee vor fi scutite de la majorarea TVA.

Anunţurile cu caracter social făcute de guvernului elen au intervenit într-un moment în care discuţiile se blocaseră între Atena şi creditorii săi cu privire la menţinerea ţării sub perfuzie financiară şi măsurile de reducere a datoriei, din cauza divergenţelor dintre zona euro, condusă de Germania, şi Fondul Monetar Internaţional.