Preţul petrolului a crescut cu 15%, depăşind 53 de dolari pe baril, după ce OPEC a convenit reducerea producţiei

Preţul petrolului a crescut cu 15%, depăşind 53 de dolari pe baril, după ce OPEC a convenit reducerea producţiei
Sursa: www.agerpres.ro Foto: Britannica.com 02.12.2016 15:22
Preţul global al petrolului a crescut cu 15%, depăşind vineri pragul de 53 de dolari pe baril, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, miercuri, prima sa reducere a producţiei din ultimii opt ani.

Vineri, cotaţia barilului de petrol oscila în jurul valorii de 53,50 de dolari, iar atenţia pieţei se va îndrepta acum spre implementarea şi impactul deciziei OPEC de a-şi reduce producţia pentru prima dată după criza financiară din 2008, urmând ca şi alţi producători din afara OPEC să îşi reducă, la rândul lor, producţia.

Miercuri, la Viena, cele 13 state membre ale OPEC au decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 4,5% sau 1,2 milioane de barili pe zi, până la 32,5 milioane de barili pe zi, de la 33,7 milioane de barili pe zi în prezent. Potrivit acordului, Arabia Saudită, Irakul, Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul îşi vor reduce cel mai mult producţia.

Săptămâna trecută, analiştii de la Goldman Sachs au estimat că dacă OPEC va reuşi să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, preţul la ţiţei ar putea ajunge la 50 de dolari per baril. În schimb, unii analişti, inclusiv cei de la Morgan Stanley şi Macquarie, au avertizat că preţul la petrol va înregistra o corecţie severă, dacă OPEC nu va reuşi să ajungă la un acord de limitare a producţiei, fiind posibil să coboare până la 35 de dolari per baril.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP