- efectuarea investigaţiilor financiare paralele şi întocmirea actelor de constatare în cadrul acestora;
- evaluarea şi administrarea bunurilor infracţionale indisponibilizate şi confiscate;
- ţinerea evidenţei cu privire la bunurile infracţionale indisponibilizate şi confiscate, inclusiv în baza solicitărilor din partea autorităţilor similare de peste hotare;  
- negocierea repatrierii valorii bunurilor infracţionale;
- cooperarea juridică internaţională şi schimbul de informaţii cu autorităţi similare de peste hotare;
- colectarea şi analiza datelor statistice referitoare la eficienţa prevenirii, depistării şi curmării infracţiunilor etc.

În cadrul Serviciului vor activa ofiţeri de urmărire penală, experţi şi specialişti în domeniile contabilitate şi audit, ofiţeri de investigaţii speciale, specialişti în alte domenii necesare.

Potrivit legii, este prevăzut că bunurile infracţionale trebuie să rezulte din infracţiuni săvârşite cu intenţie, în special, fiind vorba de infracţiunile: îmbogăţirea ilicită, infracţiunile de corupţie sau asimilate corupţiei, infracţiunile grave, deosebit de grave sau excepţional de grave, care au cauzat prejudicii în proporţii mari sau deosebit de mari. De asemenea, documentul descrie procesul de recuperare a bunurilor infracţionale:
 
Totodată, documentul prevede că, anual, 3% din valoarea bunurilor confiscate în folosul statului prin decizie judecătorească definitivă şi din valoarea negociată a bunurilor recuperate ca urmare a activităţii SRBI, se va transfera adiţional bugetului CNA pentru următorul an.