„Iniţiativa nu are nimic nici cu legalizarea, nici cu stimularea, cu atât mai mult nu vor veni investiţii. Este strict o lege pentru „paţani". Periodic apar scandaluri în presă cu judecători, deputaţi, procurori, toată gaşca care deserveşte acest clan al lui Plahotniuc şi este în cârdăşie cu el, ca să îşi legalizeze imobilele, casele în trei nivele, maşini. Acum se pot legaliza toate aceste bunuri contra unei sume simbolice de 2%. În buget va ajunge o nimica toată", a declarat Victor Ciobanu în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia.

Expertul afirmă că această lege nu va mai permite autorităţii de reglementare în domeniul integrităţii să verifice aceşti funcţionari publici.

„Speakerul Candu ne spune că aici nu vor fi incluşi banii obţinuţi prin fraudă, dar mi-i teamă că nu va fi aşa. Au termen până în aprilie anul viitor. Ceea ce înseamnă că CNI reformat în ANI nu va avea posibilitatea să-i verifice la anul viitor. Asta a şi fost explicaţia ministrului Justiţiei", a adăugat invitatul.

Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală urmează să fie discutat astăzi de plenul Parlamentului. Iniţiativa care îi are ca autori pe mai mulţi deputaţi din majoritatea de la guvernare, inclusiv preşedintele Parlamentului, a fost criticată dur în cadrul dezbaterilor publice. 

Experţii independenţi au remarcat că votarea proiectului dă undă verde pentru legalizarea furturilor în Republica Moldova, iar mai mulţi funcţionari publici care şi-au făcut averi ilegal vor scăpa de răspundere penală.