Totodată, în proiect se regăseşte reducerea cotei pe venit persoanei fizice de la darea în posesiune sau folosinţă a proprietăţii imobiliare către alte persoane fizice de la 10 până la 7 la sută, anularea reţinerii prealabile în mărime de 7 la sută de la înstrăinarea valorilor mobiliare şi aplicarea cotei reduse a TVA de 8% se aplică pentru producerea şi livrarea a biocombustibilului solid.

O altă propunere care a fost aprobată este majorarea accizelor la produsele de tutun, produse petroliere şi camioane în contextul anulării plăţilor pentru poluarea mediului pentru categoriile respective.

De asemenea, vor fi majorate accizele la berea fabricată din malţ până la 2,7 lei pentru un litru.

Proiectul prevede stabilirea cerinţelor referitoare la corespunderea candidatului pentru funcţia de director al Serviciului Fiscal de Stat, stabilirea duratei mandatului pentru o perioadă de cinci ani, fără posibilitatea de a fi prelungit. Totodată, dacă pe durata mandatului se schimbă conducerea ministerului Finanţelor, acesta poate fi întrerupt, dar nu mai devreme de jumătate de an.

Documentul stabileşte totodată excluderea obligaţiei de calculare a impozitului pe bunuri imobiliare şi taxelor locale de către gospodăriile ţărăneşti, fiind în atribuţia serviciilor de colectare a impozitelor din cadrul primăriilor.

Mai mult, cota impozitului pentru bunuri imobiliare cu destinaţie comercială a fost redusă de la 0,4 până la 0,3 la sută.

Proiectul mai include şi modificarea sistemului de salarizare a funcţionarilor publici din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal şi MAI.

O altă noutate se referă la stabilirea unui regim fiscal unic de impozitare a veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de avocat în cadrul cabinetului avocatului sau biroului asociat de avocaţi, notar public, executor judecătoresc, mediator în cadrul biroului individual de mediere, expert judiciar, traducător (interpret autorizat), precum şi introducerea scutirii activităţilor desfăşurate de către asociaţiile profesionale ale reprezentanţilor profesiilor conexe sistemului justiţiei.