Parlamentul anunţă că la dezbatere vor participa autorii proiectului, deputaţi, reprezentanţi ai Guvernului, ai Centrului Naţional Anticorupţie, Inspectoratului Fiscal, mediului de afaceri, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. 

De cealaltă parte, mai multe ONG-uri anunţă că au primit ieri invitaţii de a participa la dezbateri. Reprezentanţii societăţii civile au solicitat Parlamentului amânarea consultărilor publice, dar şi să evite pe viitor practica defectuoasă de a informa despre organizarea dezbaterilor cu o zi înainte de organizarea acestora. Deocamdată, societatea civilă nu a primit un răspuns.

„Se pare că dezbaterile publice vor avea totuşi loc astăzi, la ora indicată iniţial. Proiectele sunt deja fixate pentru agenda şedinţei Plenare a Parlamentului de mâine, 15 decembrie. Rapiditatea promovării unor asemenea iniţiative controversate trezeşte mari îngrijorări privind scopul ascuns al iniţiativei, integritatea deputaţilor care îl promovează şi privind dorinţa sinceră a Parlamentului de a organiza un proces consultativ real”, se menţionează în comunicat.

Iniţiativa legislativă, care îi are ca autori pe mai mulţi deputaţi din majoritatea de la guvernare, inclusiv preşedintele Parlamentului, prevede „liberalizarea capitalului”, adică exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul declarării acestora până la 15 aprilie 2017 şi plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate.

De asemenea, iniţiativa propune introducerea interdicţiei de sancţionare ulterioară a funcţionarilor publici pentru încălcările săvârşite. 

Dezbaterea publică începe la ora 15:00 şi este transmisă în direct pe Jurnal.md.