„Am plăcerea să vă anunţ că Rusia s-a angajat să reducă producţia cu 300.000 barili pe zi", a spus, la finalul celei de-a 171-a conferinţe ministeriale a OPEC, Mohamed Bin Saleh al-Sada, care este şi ministru al Energiei în Qatar.

Reducerea ofertei, care va trebui parafată la o reuniune ce va avea loc pe 9 decembrie, la Doha—deşi, a spus el, ar putea fi luate în considerare şi alte oraşe pentru reuniune — va fi astfel de 1,8 milioane barili pe zi.

OPEC a decis marţi, la Viena, să-şi reducă producţia de petrol până la 32,5 milioane barili pe zi, începând de la 1 ianuarie 2017, ceea ce înseamnă cu 1,2 milioane barili pe zi mai puţin faţă de octombrie.

„Multe ţări (producători non OPEC) sunt dispuse să-şi reducă producţia şi 600.000 barili credem că este o cifră mai mult decât realistă. Rusia îşi va asuma o diminuare cu 300.000 barili pe zi", a precizat ministrul din Qatar.

„Aşa cum ştiţi, Rusia a sprijinit decizia noastră. Poziţia sa era de îngheţare a producţiei, dar a spus că se angajează să facă mai mult decât atât", a preşedintele OPEC.

La rândul său, ministrul venezuelean al Petrolului, Eulogio del Pino, a menţionat cooperarea dintre OPEC şi alţi mari producători din afara cartelului.

„Rusia a anunţat o reducere de 300.000 barili pe zi. Ne aşteptăm din partea ţărilor non OPEC la o reducere totală de 600.000 barili pe zi. Va fi semnată săptămâna viitoare, pe 9 decembrie", a declarat oficialul venezuelean.