OPEC anunţă prima reducere a producţiei din ultimii opt ani; Preţul barilului de ţiţei creşte cu 8%

OPEC anunţă prima reducere a producţiei din ultimii opt ani; Preţul barilului de ţiţei creşte cu 8%
Sursa: www.agerpres.ro Foto: AP 30.11.2016 22:21
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat prima reducere a producţiei de la criza financiară din 2008, iar preţul barilului de ţiţei a urcat cu 8%, la 50 de dolari. Acordul vine după ce Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf au acceptat reduceri majore ale producţiei, iar Iranul a fost de acord cu o îngheţare a producţiei.

Reuniunea continuă la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că principalele obstacole au fost depăşite.

Cele 13 state membre ale cartelului îşi vor reduce producţia cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, până la 32,5 milioane barili pe zi, urmând să fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC ţinte de producţie.

Analiştii se aşteaptă ca Arabia Saudită să efectueze cea mai semnificativă reducere a producţiei, alături de aliaţii săi din Golf. În schimb, Iranul ar urma să-şi îngheţe producţia la aproximativ 3,8 milioane barili pe zi.

După anunţul OPEC, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut aproximativ 8%, ajungând la pragul de 50 de dolari, pentru prima dată din luna octombrie. De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei.

De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Street a urcat cu 0,4%.

În urmă cu două luni, la Alger, miniştrii OPEC au căzut de acord, în principiu, asupra unei reduceri a producţiei cartelului până la 32,5 — 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi în prezent, pentru a sprijini preţul în scădere al petrolului. OPEC a precizat atunci că Iranul, Libia şi Nigeria nu vor fi obligate sa îşi reducă producţia deoarece industria lor petrolieră a fost afectată de tensiuni interne şi sancţiuni internaţionale. Acest acord preliminar este considerat o victorie pentru Iran având în vedere că autorităţile de la Teheran vor să îşi majoreze producţia pentru a recupera cota de piaţă pierdută în urma sancţiunilor occidentale, cotă ocupată de rivalul Arabia Saudită.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP