Este cel mai ridicat nivel al inflaţiei înregistrat de zona euro după luna aprilie 2014, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană.

„BCE se va bucura să vadă că tendinţa graduală de creştere a preţurilor a continuat în luna noiembrie” a apreciat Howard Archer, analist la IHS.

Banca Centrală Europeană se străduieşte de doi ani să stimuleze rata inflaţii în zona euro care rămâne mult sub obiectivul său ţintă, o creştere a preţurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Potrivit Eurostat, în luna noiembrie cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,1%, urmate de alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 0,7%, faţă de un avans de 0,4% în luna octombrie. În schimb, preţurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 1,1% în luna noiembrie, faţă de un declin de 0,9% în luna octombrie.

„Dacă preţul petrolului nu va scădea brutal, inflaţia ar trebui să continue să crească anul viitor” a apreciat Jack Allen, analist la Capital Economics.

La începutul acestei luni, cu ocazia publicării previziunilor sale de toamnă, Comisia Europeană a anunţat că mizează pe o accelerare a inflaţiei în zona euro până la 1,4% în 2017 de la 0,3% în 2016. Ulterior, preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat că instituţia pe care o conduce este gata să acţioneze pentru a sprijini creşterea economică şi inflaţia în zona euro. Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE va avea loc în data de 8 decembrie şi mai mulţi analişti se aşteaptă la o nouă relaxare a politicii monetare prin prelungirea cu şase luni a perioadei în care BCE va achiziţiona obligaţiuni, în ideea de a susţine relansarea economiei.