Un proiect de lege în acest sens, propus de Ministerul Finanţelor, a fost aprobat de Guvern. În caz contrar, maşinile cu numere străine vor trebui să părăsească teritoriul vamal al Republicii Moldova la fiecare 180 de zile. 

Aceste facilităţi vor putea fi aplicate doar pentru maşinile aduse în ţară până pe 1 noiembrie 2016.

„Ne-am gândit să creăm condiţii de facilitare într-un termen de două luni, ca cetăţenii să-şi poată înregistra automobilele în RM la un acciz redus la nivelul 30 la sută din cel care este astăzi în vigoare. Deci, avem o reducere de 70 la sută a accizelor, care va fi în vigoare timp de două luni. Facilităţile sunt şi pentru cei cu automobile înregistrate în regiunea transnistreană, şi pentru cei cu maşini înregistrate peste hotare”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

„În caz contrar, va fi introdusă norma de 180 de zile de aflare pe teritoriul RM a automobilelor aflate pe teritoriul RM. Dacă timp de 180 de zile automobilul nu este înregistrat, va trebui să părăsească teritoriul ţării noastre. Sunt excepţii pentru străini. De exemplu, dacă are permis de conducere de Bulgaria şi conduce un automobil cu numere bulgăreşti, nu va fi o problemă”, a precizat Armaşu.

Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să fie aprobat de Parlament.

Iată care sunt accizele propuse în proiectul de lege: