Forumul pentru Protecţia Consumatorilor în Siguranţa Alimentelor îşi mai propune să devină o alianţă benevolă de ONG-uri, ce activează în diverse domenii, care va avea misiunea de consolidare şi coordonare a eforturilor societăţii civile în domeniul siguranţei alimentare a consumatorilor în Republica Moldova, prin desfăşurarea acţiunilor de advocacy, prin participarea la dialogul cu autorităţile publice şi prin monitorizarea armonizării legislaţiei privind siguranţa alimentară şi protecţia consumatorilor la politicile Uniunii Europene.

La etapa iniţială, la  Forumul pentru Protecţia Consumatorilor în Siguranţa Alimentelor au aderat următoarele ONG-uri:

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) - administrează CAS Chişinău 
Centrul Regional de Asistenţă şi Informare a ONG CONTACT- Cahul (CRAION CONTACT- Cahul) - administrează CAS Cahul 
Clinica Juridică Universitară Bălţi - administrează CAS Bălţi 
Pas cu Pas Regiunea Sud (Cahul)
Azi (Cahul)
Artena (Cahul)
Cahul 2030 (Cahul)
CONSENS (Singerei)
Asociaţia Avicultorilor din Moldova (Chişinău)
BIOS (Chişinău)
EcoContact (Chişinău)
Clinica Juridica Comrat (Comrat)
Asociaţia Locală de Educaţie pentru Copii şi Tineret - ALECT (Mileştii Mici, Ialoveni)
Alianţa Studenţilor din Moldova (Chişinău)
Comunitatea „MyBebe” (Chişinău)

Invitaţia de a adera la Forum rămâne deschisă  pentru toate ONG-urile care doresc să adere la această Platformă  şi care respectă valorile şi misiunea Forumului.

La baza constituirii Forumului stă reţeaua de 3 Centre de Asistenţă a Consumatorilor (CAS-uri), localizate în Chişinău, Cahul şi Bălţi, coordonate de organizaţii neguvernamentale. Centrele acordă servicii de informare, consultanţă şi asistenţă juridică primară în ce priveşte drepturile de consumator şi siguranţa alimentară a acestora. La fel, Centrele informează autorităţile competente despre depistatea cazurilor ce încalcă grav drepturile consumatorilor sau pun în pericol sănătatea acestora. Totodată, Centrele au ca obiectiv identificarea, sistematizarea şi înaintarea propunerilor de ajustare a cadrului normativ în domeniul siguranţei alimentare a consumatorilor.

Crearea Forumului pentru Protecţia Consumatorilor în Siguranţa Alimentelor este realizată de Fundaţia Est – Europeană (FEE), în cadrul Programului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar şi fito-sanitar din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană”, finanţat de Guvernul Suediei şi de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.