Volumul creditelor oferite în lei de către bănci în octombrie a scăzut sub un miliard de lei faţă de luna precedentă. La rândul său, volumul depozitelor atrase de la populaţie a scăzut faţă de luna septembrie cu 623 de milioane de lei.

Volumul creditelor, la cel mai mic nivel de la criza din 2009 

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a publicat săptămâna trecută datele statistice privind ratele medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate şi ale depozitelor noi atrase şi volumele acestora. Din cifrele oferite de BNM vedem că rata medie a dobânzii la creditele noi acordate în lei a mai scăzut cu 0,53 puncte procentuale în luna octombrie, până la 13,05%, ajungând aproape la nivelul lunii octombrie din 2012 (13%). Cu toate acestea, volumul creditelor noi acordate continuă să scadă, ajungând la doar 930,26 milioane de lei, ceea ce reprezintă minimul pentru luna octombrie din ultimii şapte ani. 

Doar în anul de criză, 2009, volumul a fost mai mic, când s-a cifrat la 611 milioane de lei. Totuşi atunci rata era mult mai mare, ajungând la 19,63%.

Cele mai bune luni octombrie pentru creditare au fost în anii 2013-2014, când volumul a trecut de 2 miliarde de lei la rate de 11,94% şi 10,43%. 

Moldovenii preferă să se împrumute pe un termen mai mare de doi ani….

Cât priveşte termenele la care obişnuiesc să se împrumute moldovenii, deducem că cele mai solicitate credite rămân a fi cele pe termen de 2-5 ani. Peste 382 de milioane de lei au fost acordate în octombrie pentru astfel de perioade. Creditele acordate pe un termen de la unul la doi ani însumează peste 295 de milioane de lei. Cât priveşte creditele acordate în valută străină, în octombrie volumul acestora a avut o valoare echivalentă cu 783 de milioane de lei, iar rata medie a dobânzii a fost de 5,71%.

Continuare pe Economist