Trei surse din Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) au declarat că o serie de experţi din grupul producător de petrol din Viena a decis, marţi, să recomande ca la întâlnirea ministerială de pe 30 noiembrie să se dezbată propunerea venită din partea Algeriei pentru a reduce producţia.

O reducere de 4-4,5% ar genera o scădere de 1,2 milioane de barili pe zi, potrivit calculelor Reuters bazate pe producţia grupului din octombrie şi se apropie de punctul superior al aşteptărilor pieţei.

Totuşi, sursele au mai dezvăluit că reprezentanţii din Iran, Irak şi Indonezia au fost rezervaţi în timpul discuţiilor care au continuat timp de 11 ore în legătură cu nivelul de participare la prima înţelegere de limitare a producţiei din 2008.

OPEC se confruntă cu dificultăţi din partea Irakului şi Iranului care au solicitat să fie excluse din acord, Iranul dorind să îşi mărească creşterea producţiei din cauza sancţiunilor care s-au aplicat producţiei sale.

Ministrul de externe al Irakului a spus, marţi, în Budapesta, că organizaţia ar trebui să îi permită ţării să continue creşterea producţiei fără restricţii.

Surse ale New York Times susţin că Arabia Saudită şi aliaţii din Golf ar fi pregătiţi să reducă aproape un milion de barili pe zi din producţie. Doar Arabia Saudită ar putea tăia 500.000 de barili pe zi.