„Chiar dacă unele instituţii publice dezvăluie careva date financiare generale, acestea nu sunt însoţite de informaţii non-financiare şi explicaţii narative. Impresia generală este că entităţile publice mai curând încearcă să ascundă sau să prezinte o informaţie din care să nu poţi avea imagine comprehensivă asupra cheltuielilor. Situaţia este şi mai proastă, atunci când este vorba de prezentarea cheltuielilor în detalii şi imediat după efectuarea acestora”, spun experţii.

Totodată, potrivit raportului, Cancelaria de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Externe nici măcar nu prezintă rapoartele de activitate. 

„Doar circa 25% din entităţi publică Raportul de executare a bugetului, însă foarte puţine au publicat Bugetul aprobat. Nepublicarea bugetului este destul de surprinzătoare, deoarece la publicarea acestui document nu se pot invoca probleme de ordin tehnic. Toate entităţile îl au la dispoziţie din momentul aprobării şi urmează doar să-l publice pe pagina web. Acest fapt denotă lipsa politicilor şi în general a preocupării pentru transparenţa utilizării banilor din partea majorităţii entităţilor publice”, mai spun experţii Centrului Analitic.

„Deschiderea insuficientă a informaţiei bugetare la nivel de entităţi publice nu poate fi explicată prin lipsa sau insuficienţa cadrului legal. Mai curând, această situaţie se explică prin lipsa „motivaţiilor” interne privind publicarea rapoartelor de cheltuieli şi situaţiilor financiare. Cu alte cuvinte conducătorii instituţiilor nu sunt preocupaţi în mod real de implementarea principiilor de bună guvernare. Totodată, situaţia constatată este cauzată şi de lipsa unei forţe motrice externe, care ar ajuta şi ar impune atunci când este necesar APC-le să implementeze practici de administrare transparentă şi responsabilă a mijloacelor financiare şi patrimoniului public”, se mai arată în raport.

Potrivit Expert-Grup, monitorizarea a fost efectuată pe 8 documente de bază ce caracterizează transparenţa bugetară cu referire la anul 2015.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.