„Nu e vorba despre 10-15 milioane lei. E mult mai mult! Trebuie să veniţi la oficiul nostru, să vă arătăm imobilul şi după care se poate de discutat”, le-a spus jurnaliştilor de la Mold-Street un reprezentant de la direcţia recuperarea gajului din cadrul Victoriabank. De notat că la Cadastru valoarea imobilului este de doar 1,87 milioane lei, dar acolo doar spaţiul util este de circa 1.500 de metri pătraţi.

Investprivatbank a fost închisă pe 19 iunie 2009, după ce s-a depistat o gaură de câteva sute de milioane lei. Sediul instituţiei, amplasat într-un imobil istoric din centrul Chişinăului, la intersecţia străzilor Şciusev şi Armenească, era gajat deja la Banca de Economii.

În 2013, fostul sediu al Investprivatbank a fost preluat de firma Business Estate Investments, fondată în acelaşi an, de cetăţeanul român Costea Costică, anchetat şi el în dosarul furtul miliardului.

Firma făcea parte din acelaşi grup de companii cu celebra Caravita Co SRL, implicate în dispariţia miliardului şi care erau administrate de familia lui Ion Rusu, naşul ex-premierului Vladimir Filat. În iulie 2014, sediul a fost gajat de Business Estate Investments pentru un credit de 30 de milioane lei de la Banca de Economii, exact când acolo era preşedinte Ilan Shor.

În martie 2015, sediul este ipotecat deja la Victoriabank pentru un credit de 2,5 milioane de euro, la care s-au adăugat alte 300.000 de euro în luna mai 2015. Pe 24 iulie 2015, la o săptămână după arestarea lui Ion Rusu şi a lui Vladimir Rusu, pe sediu a fost pus sechestru, pentru că făcea parte din activele din care ar fi urmat să fie recuperat o parte din „miliardul furat”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.