De la milionari la proxy

BNM nu a precizat cine sunt aceşti acţionari, potenţiali milionari, dar a menţionat că ei au acţionat concertat prin achiziţionarea anterioară şi deţinerea unei cote substanţiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituţiilor financiare.

Mold-Street a verificat şi identificat cine sunt o parte din aceşti acţionari. E vorba de 14 persoane fizice, cetăţeni ai Moldovei, Ucrainei şi Rusiei, dar şi cinci companii din Moldova şi Ucraina. Majoritatea sunt persoane interpuse, care au lucrat cu sau pentru Veaceslav Platon.

Cel mai celebru acţionar este milionarul Veaceslav Platon, care deţine direct doar 0,31% din acţiunile MICB. Platon, aflat acum în arest, mai este beneficiar al unui pachet de 3,76% din acţiunile MICB deţinut de firma Jet Business Limited din Kiev, care la fel a fost blocat de BNM.

Nicolae Platon, tatăl lui Veaceslav Platon deţine 0,05%, iar Maria Uzun, o altă rudă a milionarului deţine 0,09%.

Partener de afaceri cu Plahotniuc

Un alt personaj cunoscut este Iurie Kontievski, care deţine 4,43% din MICB şi care a făcut tranzacţii de zeci de milioane dolari cu magnatul Vlad Plahotniuc. Kontievski este una dintre persoanele apropiate lui Platon, în perioada 2012 - noiembrie 2013 a figurat şi ca administrator al pachetului de 26,75% de acţiuni de la Victoriabank, prin intermediul firmei Generashon din Olanda.

În anii 2002-2003, Kontievski a fost membru al Consiliului Moldindconbank, iar în anii 2008-2011 a fost şi director al întreprinderii „Alimentarmaş” din Chişinău, aflată în procedură de insolvenţă.
Despre alţi trei cetăţeni ai Moldovei, acţionari doar în acte la a doua bancă ca mărime nu cunoaştem exact cine sunt şi cu ce se ocupă. E vorba de Oleg Răducan cu 2,75%, Alexandru Racoviţă - 2,48% şi Serghei Golovcenco - 2,40%.

A contestat o amendă impusă de Talmaci

Ucraineanul Volodimir Cerneacov (în documente MICB îi scrie numele şi Cherneakov) apare oficial ca acţionar al Moldindconbank abia în anul 20010. Acesta între altele a depus pe 15 aprilie 2010 o contestaţie în instanţă, împotriva unor decizii ale Băncii Naţionale a Moldovei şi Ministerului Finanţelor.

De fapt Cerneacov solicita anularea hotărârii nr. 249 din 18 decembrie 2008 a BNM (semnată de guvernatorul Leonid Talmaci, ulterior ales preşedinte al MICB) prin care regulatorul a aplicat băncii Moldindconbank o amendă de 2,54 de milioane de lei pentru o serie de ilegalităţi. Ulterior Cerneacov şi-a retras cererea.

Despre cetăţenii ucraineni Ludmila Mazina şi Igor Ciuico, care deţin câte 4,35% şi 4,25% din acţiunile MICB, nu sunt informaţii exacte. În schimb, Vitali Podvişevschi care deţine 4,33% din acţiunile băncii a figurat în Laundromat şi a fondat şi administrat mai multe companii în Ucraina.

În listă, apar şi trei cetăţeni ai Rusiei: Artur Muraşchin, Serghei Tkacenko şi Tatiana Velicikina, care deţin în acte 4,31%, 4,28% şi, respectiv, 4,25% din acţiunile MICB.

Beneficiari daţi în urmărire de trei ani

În afară de Jet Business Limited, al cărei beneficiar este chiar Platon, mai sunt alte patru companii, ce deţin pachete de acţiuni la MICB şi care, la fel, au fost obligate să le vândă.

Verloc Development Inc din Kiev deţine un pachet de 4,51% de acţiuni la MICB al cărui beneficiar este Aliona Staşevskaia, persoană de încredere a lui Platon contra căreia încă în 2013 au fost iniţiate de procurori mai multe dosare penale pentru abuz în serviciu şi delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari pentru care riscă de la 8 la 15 ani închisoare.

Continuarea pe mold-street.com