În cazul împrumutului oferit prin ECF, dobânda aplicată va fi egală cu 0% anual până în 2018. Ulterior, nivelul ratei de dobândă va fi reexaminat de către FMI la fiecare doi ani. Totodată, în cazul împrumutului acordat prin EFF, dobânda va fi egală cu rata de bază la DST. De asemenea, se va aplica un comision de angajament şi taxa de deservire.

Precizăm că suma de 35,9 milioane de dolari este pusă la dispoziţia autorităţilor Republicii Moldova imediat după aprobarea acestui acord. Suma rămasă va fi debursată pe parcursul implementării programului, în cinci tranşe, la fiecare din evaluările semianuale ale programului.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Lipsa de transparenţă în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI.