„Compromisurile nu mai pot fi acceptate. Vom cere libertăţi economice, vom cere anularea interdicţiei de a activa, din 2017, în baza patentei. Documentul, deja, a fost aprobat de Comisia Economică din Parlament, dar aprobarea proiectului în plen este amânată încă din primăvară. Împotrivă au votat membrii coaliţiei europene. Este de neînţeles, pentru că populaţia nu poate găsi locuri de muncă. Nu se întreprind măsuri ca omul să poată să-şi aleagă liber un mod de organizare a afacerii”, a declarat preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan.

„Creditele sunt foarte scumpe, împrumuturile promise de guvernare la fel, agenţii economici se află într-o situaţie dezastruoasă. În urma interdicţiei de a activa în baza de patentă, 10 milioane de lei vor fi în afara bugetului de stat. Nu ştim cui îi convine acest lucru. Reformele economice trebuie făcute prin libertăţi economice, nu prin amenzi şi obstrucţionări”, a adăugat Roşcovan.

Preşedintele Asociaţiei Micului Business a mai spus în ultimele două săptămâni deţinătorii de patente au participat la şedinţele Consiliului Economic al premierului, iar o persoană care a comunicat despre mai multe companii ce activează în economia tenebră sau fac evaziuni fiscale, a fost ulterior ameninţată. Totodată, unui membru al Asociaţiei care distribuia pliante prin care îndemna oamenii să vină la protestul de vineri i s-a cerut să înceteze.

Prin iniţiativa Ministerului Economiei care interzice activitatea în bază de patentă de la 1 ianuarie 2017 guvernarea doreşte monopolizarea businessului mic şi mijlociu, spun întreprinzătorii. 

Documentul îi obligă pe deţinătorii de patentă să-şi creeze întreprinderi individuale sau SRL-uri şi să activeze cu aparate de marcat. Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că deţinătorii de patentă vor avea numai de câştigat, dacă proiectul va fi votat de parlamentari.