Potrivit Legii bugetului, aprobată de Guvernul de la Sofia, dar care are nevoie şi de aprobarea Parlamentului, creşterea economică este aşteptată să încetinească până la 2,5% de la 2,6% în acest an, în principal din cauza diminuării exporturilor, a precizat Vladislav Goranov. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia Bulgariei să crească cu 3% în acest an.

„Bugetul este planificat în mod conservator, dar este realizabil. De asemenea, ne permite să reducem deficitul, dacă creşterea economică este mai rapidă”, a spus Goranov.

Guvernul bulgar se aşteaptă să încheie anul în curs cu un buget echilibrat, după ce iniţial miza pe un deficit de 2% din PIB. Cu toate acestea, întârzierile apărute în administrarea proiectelor care sunt susţinute cu fonduri europene înseamnă cheltuieli de capital mai mici decât se anticipa, în timp ce creşterea economică a fost peste aşteptări.

De asemenea, proiectul de buget pe 2017 mizează pe o creştere a veniturilor din taxe până la 38,4% din PIB, de la 37,3% din PIB în acest an, precum şi pe o creştere a cheltuielilor până la 39,8% de la 37,3% în 2016. Mai mulţi bani au fost alocaţi pentru învăţământ, sănătate şi apărare, însă un analist a apreciat că a fost ratată şansa unor reforme mai ambiţioase, pentru a restructura părţile ineficiente alte economiei. „Atunci când ai venituri peste aşteptări, îţi poţi permite să cheltui fonduri pentru a restructura sectoarele ineficiente. Dar nu vedem un efort suficient de reformă”, a declarat Lachezar Bogdanov, economist la centrul de reflexie Industry Watch.

Bulgaria trebuie să ţină finanţele publice sub control pentru a proteja legătura dintre moneda sa naţională şi euro, iar, în acest sens, Guvernul de la Sofia intenţionează să reducă deficitul la 1% din PIB în 2018 şi, ulterior, la 0,5% din PIB în 2018.