„Conform prevederilor legii în cauză, la 4 octombrie 2016 au fost emise şi transmise Băncii Naţionale obligaţiuni de stat în sumă integrală de 13.341.200.000 de lei. Aceasta constituie suma creditelor de urgenţă acordate de banca centrală pentru „Banca de Economii” SA, BC „Banca Socială” SA şi BC „Unibank” SA, care nu au fost rambursate la data emisiunii obligaţiunilor de stat", se arată într-un comunicat al BNM.

Potrivit Băncii Naţionale, suma a fost divizată în 25 emisiuni de obligaţiuni de stat, cu scadenţe de la 1 până la 25 ani. Obligaţiunile de stat cu scadenţele de 1-9 ani au fost emise cu rata fixă a dobânzii de 1.4 % anual, iar cele cu scadenţele de 10-25 ani cu rata fixă a dobânzii de 5.3% anual. Dobânzile vor fi achitate o dată la jumătate de an, cu excepţia celor pentru primul an de emisie, care vor fi achitate la finele acestuia, scrie Mold-Street.

La stabilirea ratei efective a dobânzii pentru toate emisiunile, s-a luat în considerare o rată a inflaţiei de 5% anual. Acesta este nivelul spre care tinde Banca Naţională în promovarea regimului de ţintire a inflaţiei cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale. (Un nivel al inflaţiei, estimat ca optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.), se precizează în comunicatul BNM

Astfel, rata efectivă a dobânzii la emisiunile sus-menţionate, determinată la nivelul ţintei inflaţiei, va permite păstrarea în termeni reali a valorii datoriei la momentul emisiunii obligaţiunilor.