În septembrie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, pentru prima dată în ultimii opt ani, să-şi reducă producţia de petrol cu 700.000 de barili pe zi (BPD), până la 32,5 — 33 milioane de barili pe zi, în ideea de a susţine preţul petrolului. OPEC estimează că producţia sa actuală se situează la 33,24 milioane bpd.

„Până la sfârşitul lunii noiembrie, vom evalua situaţia de pe piaţă, şi dacă reducerea de 700.000 de barili pe zi nu este suficientă, vom merge şi mai departe. În condiţiile în care OPEC este unită şi vorbeşte cu o singură voce, totul este mai uşor şi, dacă va trebui să reducem cu încă 1%, vom reduce cu 1%”, a declarat Nouredine Bouterfa.

Acesta a adăugat că în perioada 8-13 octombrie va avea loc la Istanbul o întâlnire neoficială, la care vor participa principalii producători de ţiţei, inclusiv statele care nu sunt membre OPEC. Aici va fi stabilit modul de implementare al acordului OPEC din Algeria, a explicat Nouredine Bouterfa, fără a preciza ce state vor participa.

Miercuri, la bursa ICE Futures cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 0,99 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 51,86 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna noiembrie crescut cu 1,14 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 49,83 dolari.

„Investitorii şi traderii sunt sceptici, şi pe bună dreptate. Traderii se întreabă de ce nu există deloc detalii privind acordul, inclusiv problema dificilă a statelor care vor reduce producţia”, a declarat recent analistul Michael McCarthy, de la CMC Markets.

„O îngheţare a producţiei la un nivel care să permită tuturor să producă la sau aproape de capacitatea maximă va avea un efect limitat în reducerea supraproducţiei de pe piaţă”, a explicat analistul Peter Lee, de la BMI Research.