„Garanţia ar fi putut să aibă un nivel mai scăzut de acoperire. Au existat câteva opţiuni atunci cu referire la categoriile de deponenţi care urmau să fie incluşi în această garanţie. Diverse ţări includ diferite categorii de deponenţi care urmează să fie protejaţi. După părerea noastră, numărul celor care au fost despăgubiţi putea să fie redus. Adică, exista posibilitatea să nu fie compensate pierderile tuturor deponenţilor, ceea ce înseamnă că suma garanţiei ar fi putut să fie mai mică”, a declarat Ruslan Piontkivsky, economist superior la Banca Mondială.

Expertul Băncii Mondiale nu a specificat categoriile de deponenţi la care s-a referit. În schimb, a menţionat clienţii Băncii de Economii, ai Unibank şi ai Băncii Sociale care în niciun caz nu puteau fi trecuţi cu vederea de autorităţi, după ce instituţiile financiare s-au ruinat.


Există şi o a doua opţiune, mai puţin păguboasă, pentru care autorităţile ar fi putut opta, afirmă expertul Băncii Mondiale. Ruslan Piontkivsky este convins că instituţiile de stat au avut suficiente pârghii ca să poată preveni dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti.

Expertul a pus la îndoială corectitudinea hotărârilor aprobate în 2014 şi 2015 de către guvernele Leancă şi Gaburici, atunci când au fost emise garanţii de stat pentru creditele de peste 13 miliarde de lei acordate Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank.

Foştii prim-miniştri Iurie Leancă şi Chiril Gaburici nu au fost de găsit pentru comentarii.