Mai puţini bani din străinătate şi de la BNM

Potrivit Ministerului Finanţelor, comparativ cu perioada similară a anului trecut, veniturile totale ale bugetului de stat s-au comprimat cu 490,7 milioane lei, pe fundalul descreşterii veniturilor proiectelor finanţate din surse externe şi ale instituţiilor aflate peste hotare – cu 841,7 milioane lei. Totodată, veniturile generale şi colectate s-au majorat cu 351,0 milioane lei.

Micşorarea veniturilor proiectelor finanţate din surse externe a fost cauzată de reducerea intrărilor din granturi externe, în urma finisării în anul 2015 a unor proiecte investiţionale (de ex. Fondul Provocările Mileniului), şi aprobarea în anul 2016 a granturilor externe cu 50,8% mai puţin faţă de anul precedent.

Cât despre veniturile generale şi colectate, ministerul menţionează că, în anul acesta la bugetul de stat nu sunt planificate încasări din profitul net al Băncii Naţionale, ca urmare a modificărilor operate în Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei.

Astfel, fără a lua în calcul încasarea în anul 2015 a profitului net al BNM în sumă de 889,4 milioane lei, veniturile respective atestă o creştere de 1.240,4milioane lei sau 7,8 %, iar veniturile totale – de 398,7 milioane lei, sau 2,3 %. Cel mai mare generator la bugetul de stat a fost Serviciul Vamal. Veniturile administrate de către instituţie s-au ridicat la 10,83 miliarde lei, cu 7,5% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. 

Deficitul a ajuns la 2,36 miliarde de lei

Colectările Serviciului Fiscal s-au majorat cu 12,2% până la 7,3 miliarde de lei. Alţi administratori au acumulat 979,9 milioane lei. În acelaşi timp în 8 luni ale anului curent, Ministerul Finanţelor a rambursat accize şi taxe pe valoare adăugată în sumă de 1.685,1 milioane leii (9,6% din veniturile totale).

Continuarea materialului pe Mold-Street.