Este opinia exprimată de experţii economici Corina Gaibu şi Victor Parlicov în cadrul emisiunii „60 de minute de realism economic”, realizată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

„Deconectarea de la sistemul centralizat de căldură creşte costurile fixe, împinge tarifele în sus şi face întreprinderea necompetitivă faţă de sistemul autonom. Debranşările au loc ca urmare a disconfortului de la începutul şi sfârşitul sezonului de încălzire. Menţinea în stare funcţională a infrastructurii vechi şi trecerea de la un sistem centralizat care asigură acelaşi confort ca şi sistemul individual necesită investiţii de milioane”, a explicat Victor Parlicov.

Potrivit expertului, la consumul de gaze există un stoc de devieri financiare, care nu sunt fixate nicăieri şi nu este clar cuantumul care va fi inclus în tarife. Or, modificările tarifelor la gazele naturale nu are cum să nu le influenţeze pe cele la energia termică.

„Calitatea serviciului este resimţită prin temperatura livrată blocului. Gigacaloria este raportată la suprafaţă şi nu la calitatea serviciului. La acest subiect nu se face nimic. Unii locatari deschid geamul, iar cei de la etajele superioare nu au căldură suficientă”, a menţionat Corina Gaibu.

Experţii au concluzionat că după crearea întreprinderii Termoelectrica, scoaterea din joc a autorităţilor locale poate crea obstacole în funcţionarea sistemului centralizat de încălzire. Pârghiile şi instrumentele de dezvoltare a sistemului sunt la autorităţile municipale. Ele nu au nici un motiv să favorizeze dezvoltarea acestuia în raport cu sistemele autonome.

Precizăm că, în septembrie, ANRE a decis să majoreze tariful pentru căldura livrată locuitorilor capitalei. Energia termică costă acum 1068 de lei pentru o gigacalorie, cu 81 de lei sau cu 8,2 la sută mai mult faţă de tariful precedent.

Furnizorul de căldură, societatea pe acţiuni „Termoelectrica”, a solicitat majorarea tarifului pentru energia termică, invocând modificarea tarifelor finale pentru gazele naturale, dar şi majorarea costurilor din cauza deprecierii valutei naţionale.