Dacă va fi aprobat, noul program va avea o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului extins de creditare şi a Mecanismului de finanţare extinsă la FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanţare la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI, adică circa 182,7 milioane de dolari SUA.

„Acest nou program cu Fondul Monetar Internaţional îşi propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării şi supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmăreşte evaluarea şi transparentizarea acţionariatului băncilor comerciale din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată, în continuare, pe menţinerea stabilităţii preţurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb”, se spune în comunicatul BNM.

Săptămâna trecută, reprezentatul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că data şedinţei Consiliului de directori executivi va fi anunţată după implementarea tuturor acţiunilor prioritare.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Lipsa de transparenţă în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI.