„Pe data de 26 iulie 2016, misiunea FMI a ajuns la un acord la nivel de personal cu autorităţile Republicii Moldova în privinţa unui program de reforme economice, care poate fi susţinută de FMI, pe un termen de 3 ani. Până în prezent, autorităţile Moldovei au progresat semnificativ în realizarea acţiunilor prioritare convenite. Implementarea tuturor acţiunilor prioritare este condiţia necesară pentru ca Consiliul de directori executivi ai FMI să ia în considerare aprobarea programului de finanţare. Data şedinţei Consiliului de directori executivi va fi anunţată după implementarea tuturor acţiunilor prioritare. Nu au avut loc niciun fel de amânări în această privinţă”, se spune în declaraţia FMI.

Amintim că Ion Sturza a anunţat, în această după-amiază, că, ieri, Consiliul Director al FMI nu a luat în discuţie programul de finanţare pentru Republica Moldova şi că asta înseamnă că Republica Moldova rămâne fără finanţare externă în anul curent, fiind vorba de circa 130 de milioane de dolari, şi cu o gaură în buget de trei miliarde de lei.

Potrivit fostului premier, următoarea şedinţă este preconizată pentru sfârşitul lui noiembrie. „Veşti proaste pentru moldoveni. Se pare că nu-i merge guvernului Filip cu FMI... Ieri, 19 octombrie, Consiliul Director al FMI nu a luat în discuţie programul de colaborare cu guvernul Republicii Moldova. Motivul e plauzibil – lipsa de coordonare între Banca Mondială şi FMI pe pachetul de măsuri de reforme în următorii trei ani. Ulterioara şedinţă este preconizată pentru sfârşitul de noiembrie. Evident, nu „problemele tehnice” sunt la mijloc. Donatorii vor să vadă cum vor evalua procesele politice (alegerile prezidenţiale), dar şi presiunea pusă de lobbyştii anti-Plahotniuc la Washington, considerat de unii principalul artizan al furtului miliardului”, a declarat Ion Sturza.

Vestea că FMI amână discuţiile cu RM a venit la o zi după ce în presă a apărut scrisoarea a doi congresmani americani, David Schweikert şi Randy Weber, care au cerut Fondului Monetar Internaţional să se asigure că guvernanţii şi oligarhii de la Chişinău, implicaţi în dispariţia miliardului din sistemul bancar, nu sunt aceleaşi persoane, care vor beneficia de banii contribuabililor din SUA, în condiţiile în care, în prezent, Republica Moldova negociază un nou program de finanţare. 

Oficialii americani au îndemnat FMI să se asigure că banii contribuabililor americani nu sunt folosiţi pentru „salvarea” unui Guvern ai cărui membri au fost implicaţi în jefuirea poporului moldovean de un miliard de dolari. În scrisoare, congresmanii americani mai spun că Republica Moldova a fost folosită pentru spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia, prin complicitatea Guvernului moldovean controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul de facto al PD. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.