„Adoptarea la scară largă a vehiculelor cu propulsia alimentată cu energie din baterii reprezintă o ameninţare serioasă pentru industria petrolieră", se arată într-o analiză a Fitch Ratings, care îndeamnă companiile de energie să se pregătească de "schimbări radicale" provocate de tehnologii noi, care pot ajunge pe piaţă mai devreme decât s-a anticipat.

„Dacă îşi ţin capetele în nisip şi-şi spun că totul va trece, credem că în cele din urmă vor avea probleme. Le trebuie un plan", a explicat pentru FT principalul autor al studiului, Alex Griffiths.

Analiştii acceptă că ar putea dura mult timp pentru ca maşinile electrice să devină o forţă perturbatoare prin adoptarea la scară largă, dar evidenţiază un scenariu sumbru pentru companii petroliere precum Chevron, ExxonMobil şi Royal Dutch Shell.

Agenţia atrage atenţia că ameninţarea maşinilor electrice poate crea „o spirală a morţii pentru investiţii”, pe măsură ce deţinători de active neliniştiţi se retrag din sector, făcând mai scumpă finanţarea prin acţiuni şi obligaţiuni.