Solicitat de IPN, Dmitri Ferfeţchii, un producător din Pârliţa, raionul Ungheni, a comunicat că vara zece ouă era comercializate cu 14 lei, iar acum se vând cu 2 lei mai scump. Acesta a explicat că vara producătorii au muncit în pierdere, acum preţul este ajustat. Preţul pentru consumatori depinde de distribuitori, care aplică adaos comercial.

„Scumpirea ouălor este motivată de numărul mic de găini şi, respectiv, producerea scăzută de ouă”, a declarat Ion Railean, un producător din raionul Briceni.

Şi Nicolae Todorov, producător din Taraclia, a menţionat printre motivele scumpirii numărul redus de găini şi anume faptul că producătorii au pus la creştere mai puţine păsări. La fel, este vorba şi despre scăderea productivităţii odată cu răcirea vremii. Totodată, potrivit lui, avicultorii au contracte de export şi sunt nevoiţi să-şi onoreze obligaţiile în volumele asumate, respectiv, pentru piaţa locală rămân ouă mai puţine. Cât priveşte preţul final, producătorul a declarat că acesta depinde nu numai de adaosul comercial, ci şi de ambalajul în care sunt comercializate.

Astăzi la Piaţa Centrală din capitală zece ouă puteau fi cumpărate cu 20-25 de lei.