Potrivit Asociaţiei Micului Business, protestul va începe la ora 9:30, în faţa Guvernului. Ulterior, agenţii economici se vor deplasa în marş spre Parlament.

„Economia ţării bate pasul pe loc, iar birocraţii naţionali se întrec unul cu altul la crearea de bariere pentru mediul de afaceri şi crearea de constrângeri noi. Permanentul inventează proiecte de legi şi hotărâri una mai deşănţată decât alta pentru a complica viaţa celor din micul business. Astfel, scade numărul întreprinderilor mici şi mijlocii, scad veniturile din vânzări, scade numărul locurilor de muncă, scad indicii comerţului exterior şi interior, iar guvernarea face rapoarte triumfaliste. În ţară este o criză economică şi financiară”, a declarat preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan.

„Ministerul Economiei ne-a promis că ne lasă denumirea de patentă cu unele schimbări, Ministerul Finanţelor însă vine cu aşa-numita „activitate independentă”. Ei se contrazic, nu ştie stânga ce face dreapta. Vom ieşi la protest, pentru că e imposibil de activat în asemenea condiţii, pe care ni le propun guvernanţii”, a adăugat directorul filialei Asociaţiei Micului Business din Soroca şi zona de nord, Grigore Marciuc.

„La unele televiziuni, situaţia este prezentată nu aşa cum este în realitate. O mulţime de cetăţeni apţi de muncă sunt gata să-şi facă bagajele pentru a pleca peste hotare. Acest exod al populaţiei din RM convine cuiva. Guvernarea surdo-mută nu face nimic decât să mimeze nişte reforme. Ni se bagă pe gât aparatele de casă, aici e vorba de evidenţă contabilă. Cuţitul a ajuns la os”, a spus consilierul raional independent din Ştefan-Vodă, Olga Ceapchi.

La sfârşitul lui august, reprezentanţii Asociaţiei Micului Business au expediat o scrisoare premierului Pavel Filip, în care îi cer să intervină pentru a abroga prevederile care interzic, din 2017, activitatea în bază de patentă. În caz contrar, ei au ameninţat cu proteste. În luna iulie, comercianţii au organizat două proteste în faţa clădirii Guvernului, dar şi în alte localităţi din ţară şi au cerut să le fie păstrat dreptul de a activa în bază de patentă.
 
Ulterior, Ministerul Economiei a organizat dezbateri publice, dar micii întreprinzători au părăsit sala, pe motiv că solicitările lor au fost ignorate. Pe 27 iulie, Cabinetul de miniştri a aprobat o nouă lege, ce propune deţinătorilor de patentă să desfăşoare o activitate independentă. Documentul urmează să fie dezbătut în Parlament.